zelenicapreslica











{January 1, 2013}   Buđenje

pogled iz, jednog, stana...

Čini mi se da što više tražim, manje nalazim…nekad mi je, tako, jednostavno bilo da prijateljstva shvatim kao prirodnu, normalnu pojavu i nisam imala čestu potrebu za nametnutim gradiranjima: dobar, bolji, najbolji do jedini. Kako sam starija, sve mi se više čini da manje znam, da su ogledala i u njima odrazi mutniji, da je sve komplikovanije, zamršenije, tužno, tužnije, najtužnije…

Nekako, kao da sam u 33 počela da dobijam potpuno jasne stavove o nekim životnim pitanjima i nema to neke veze sa hrišćanskim teorijama, Isusom i mojim verskim ubeđenjma. U to vreme sam počela pravilno da slažem rasutu slagalicu, i svakim danom do današnjeg, lagano stvarala neku svoju sliku duboko viđenu u sebi, već, postojeću u mojoj podsvesti. Kad slažem kockice ili slagalicu u glavi znam da se povučem, osamim, da dugo ostanem u sebi. Svaku prelomnu godinu, svog života, duboko pamtim i znam da sam na tim frekvencijama u dubokoj patnji, traženju ili osami dostizala duboko urezane tonove, nove zrelosti. Ne dovodim to u vezu sa, naročitom, pameću i bistroćom, već, sa sopstvenom prirodom duboko usađenom u genima, navikama, stečenim nasleđem i nadgradnjom. Mislim, da u to vreme, moja želja da postanem majka je postala kristalno jasna, da su shvatanja majčinstva i potrebe za davanjem bezuslovne ljubavi kod mene bile, jedino, moguće kroz majčinstvo i naučila sam da želim žarko, da molim , da se nadam bezgranično. Bezuslovno. Prijateljstva su počela da se osipaju, nije mi bilo potrebno da u proređenoj gomili nazivanja ponovo iza sebe vučem masovnost. Najmanje sitnice su dobijale svoja oblikovana značenja, i bila čudak ili ne, sebi sam postajala jasnija. Tek, u bolnim periodima i gubljenju voljenih osoba, naučila sam šta je laž, a šta istina i upoznala se sa činjenicom da ne očekujem uzvraćanja na učinjene stvari…u tim vremenima, više, sam dobijala od manje bliskih osoba i poznanika i na mojoj listi prijateljstvo se svelo na par porodica i jednog zlata vrednog prijatelja iz detinjstva. Jasna mi je postala krvna veza, i sve grane tog drveta što se svode na ukras mog porodičnog stabla. Jednostavno, prirodnom pravdom, je uređeno da se ne daje da bi se dobilo uzvraćanje uslige. Ne kažem da sam to odmah shvatila i mirno prihvatila, ali su mi postale jasne utabane staze kojima sam se uputila…
Sve najbolje ljude oko sebe sam ispraćala u nove pobede i napredak i bila sam srećna, zbog njih…uvek, sam bila iskreno srećna jer sam sebi usadila duboko verovanje da im svojim željama donosim te srećne staze kojima odlaze, a ja sam ostajala sama sa sobom i svojim mislima (verovatno, jer sam to isto tako umislila i tom istom energijom, samo, u obrnutom smeru donosila sebi kućište mog postojanja). Moju, jedinu, pravu prijateljicu viđam retko i čujem ređe nego obično, tim novim elektronskim linijama, a ispratila sam je u svet da tamo raširi krila i da se radujem zbog nje. Svaka sitnica na putu njenog uspeha i moja je, jer sam sa njom i biću, to je slagalica koja se sama umetnula i ne mrda sa svoga mesta, ona prava, jedina. I dođu ti dani, kad cela od krvi i mesa, stoji ispred mene i priča, a ja ne mogu da sačekam i ne znam šta ću pre da kažem, pa onda dođemo u fazu da ne moramo da pričamo, samo se priča i sve se zna…to jedino, čuvam.
Danas me obraduju poznanstva, nenadana, lepa i nadam se od njih nečemu novom da slagalica ne ostane prazna, zelena ili siva u nijansama, ali ne prazna. Volim te iznenadne boje u svom zatvorenom svetu, često ih ne razumem, često ne znam šta pričaju i šta znače, ali tražim i čekam, nadam se, gledam. Sve ono iz mase što se osulo i predalo stajanju, zaleđenom stanju, što mi je značilo puno, prizvano u sećanja budi u meni neka nerazumevanja, nemir i strahove…znam, naučila sam da ne očekujem uzvraćanja, ali nisam naučila da primam nazad nerazumevanje i ružne, niske reči…to me jednako boli, i danas. Pokušavam da prihvatim teoriju da je 90% emotivnih povreda učinjeno nenamerno, da one govore i opisuju osobu koja ih čini, a ne mene…ne ide jer nisu to, tek, neka tamo lica…to su zaleđene osobe iz mase koje sam ja, nekad, birala i izabrala za meni drage. Ja sam kriva, ja ih nisam složila u slagalicu na pravo mesto.
Ono što sam rekla na početku da nisam imala čestu potrebu za nametnutim gradiranjima: dobar, bolji, najbolji do jedini, da što sam starija, sve mi se više čini da manje znam, da su ogledala i u njima odrazi mutniji, da je sve komplikovanije, zamršenije, tužno, tužnije, najtužnije…mislim tako, jer, primećujem da je sve više nesređenih slagalica i potreba za stvaranjem sopstvene slike, sazrevanjem…do saznanja da je, obično, jedan jedini, tu da te razume, neprihvatljivo i daleko u određenom periodu života, neshvatljivo, malo…a nije, nije ako je pravo i dovoljno je ako je slagalica, takva kakva je, prihvaćena od autora. Njegovo je delo.

Učim da živim na svoj način, da razumem ono što je stvoreno mojom četkicom u mom svetu boja, i danas…nije meni moj svet mali.

pozajmljeno iz albuma prijatelja...meni, pristup dozvoljen :)

Advertisements


ironijexl says:

Da, tako mi je poznato osećanje da imam osećaj da sam ja pisao ovaj tekst…



tvoji tekstovi su dobri…



ironijexl says:

Soba ti ima lep pogled 🙂



Drugaricin stan u Beču…slikala sa prozora…



ironijexl says:

A ja posumnjao na ETF, pa vidim da nije 🙂



ivinsvet says:

Савршено! Скоро па да бих могла да потпишем.С почетком године сви смо некако склони тим анализама, не намерним, планским, то једноставно дође само по себи. Подвлачење линије, и оно чувено “Где сам био, шта сам радио?”.
У вези пријатеља, фамилије, речи које боле… Кад сам била мала, кад би ми неко од фамилије рекао нешто што би ме заболело, мој тата је имао обичај да каже:
– Отпиши им на глупост!
Не сећам се тачно кад сам му рекла, али добро памтим:
– Није то глупост, то је пакост! Ако је глупост како увек тачно зна шта да каже да ме повреди, да заболи?
Све то, бивше пријатеље, фамилију, погрешне изборе, стављам у једну исту “корпу” – ОДРАСТАЊЕ. Научила сам доста захваљујући свима, и о себи и о људима. Сада сам опрезнија. Имам мање људи око себе, то је истина, али оно што ме још увек радује је да се и данас новим познанствима обрадујем “као мало дете” – искрено, без калкулација.
Већ сам писала нешто слично пре пар месеци кад сам ја била на прекретници, кад сам имала “велико спремање” у свом животу, међу пријатељима и “пријатељима”. Али, ко зна, овај твој текст је инспиративан, можда нажврљам још које слово… 🙂



pozvala sam te sa razlogom 🙂



ivinsvet says:

Јеси 🙂
И хвала на позиву. Планирала сам ја да свратим и непозвана, али си ме предухитрила 🙂



Teba sam zvala sa namerom 😉



P.S.
hvala što si se odazvala 🙂



ivinsvet says:

п.с. долазићу често 🙂



Buđenje je najvažnije od svega, za svaki siguran korak dalje 🙂



već si ovde, a ja sam kod tebe 😉



Ništa nije slučajno 🙂



Svi smo mi delići slagalice jedne zanimljive slike sveta 🙂



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: